Εμφάνιση όλων των 6 αποτελεσμάτων

Κτήμα Βογιατζή

Ο Γιάννης Βογιατζής έχει μακρά ιστορία στην οινοποίηση στην Ελλάδα. Χημικός, με μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux και διδακτορικό με θέμα το χρώμα και τα φαινολικά συστατικά των λευκών κρασιών, γύρισε στην Ελλάδα το 1984 για να εργαστεί με τον Γιάννη Μπουτάρη και να δημιουργήσει μερικά από τα γνωστότερα κρασιά της οινοποιίας Μπουτάρη. Το 1990 κι ενώ ακόμα συνεργαζόταν με την εταιρεία Μπουτάρη, αποφάσισε μετά την επιθυμία του πατέρα του, να γυρίσει στα πατρογονικά εδάφη για να φτιάξει ένα οικογενειακό Κτήμα στον Βελβεντό της Κοζάνης. Έτσι γεννήθηκε το Κτήμα Βογιατζή. Το κρασί στην οικογένεια Βογιατζή δεν ήταν άγνωστο αφού η οικογένεια διατηρούσε οινεμπόριο από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Σήμερα το Κτήμα Βογιατζή διαθέτει 85 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων ανάμεσα στον ορεινό όγκο των Πιερίων και τη λίμνη Πολυφύτου σε υψόμετρο 340 μέτρων. Η λίμνη που σε κάποια σημεία σχεδόν ακουμπάει τον αμπελώνα, διαφοροποιεί πολύ το μικροκλίμα και δίνει στα κρασιά τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται με τη μέθοδο της βιολογικής γεωργίας είναι οι Ασύρτικο, Chardonnay, Malvasia Aromatica, Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο και Τσαπουρνάκος.