Cono Sur

 

Το οινοποιείο Cono Sur είναι ένας από τους πιο φημισμένους και καινοτόμους οινοπαραγωγούς της Χιλής, γνωστός για τη δέσμευσή του σε βιώσιμες πρακτικές και κρασιά υψηλής ποιότητας. Η ιστορία του οινοποιείου χρονολογείται από το 1993, όταν ιδρύθηκε στην κοιλάδα San Antonio, μια περιοχή που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Χιλής.
Το όνομα “Cono Sur” σημαίνει “Νότιος Κώνος”, και αναφέρεται στη νότια περιοχή της Νότιας Αμερικής, που περιλαμβάνει χώρες όπως η Χιλή, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και τμήματα της Βραζιλίας και της Παραγουάης. Το όραμα πίσω από την Cono Sur ήταν να δημιουργηθούν κρασιά υψηλής ποιότητας που θα αναδείκνυαν το μοναδικό terroir και τα διαφορετικά “πρόσωπα” των κοιλάδων της Χιλής. Από την αρχή, το οινοποιείο αγκάλιασε μια βιώσιμη προσέγγιση, εστιάζοντας στη βιολογική και βιοδυναμική διαχείριση των αμπελώνων για να διασφαλίσει τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την ευημερία των κοινοτήτων που εμπλέκονται στη διαδικασία οινοποίησης.
Η Cono Sur αποτελεί μέρος του ευρύτερου ομίλου Vina Concha y Toro, ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οινοπαραγωγούς στη Χιλή. Ωστόσο, η Cono Sur διατηρεί πάντα την ατομική της ταυτότητα και το ξεχωριστό στυλ οινοποίησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις καινοτόμες πρακτικές και τις πειραματικές τεχνικές αμπελώνα. Με την πάροδο των ετών, έχει επεκτείνει τους αμπελώνες της πέρα από την κοιλάδα San Antonio, προμηθευόμενη σταφύλια από διάφορες άλλες αμπελουργικές περιοχές της Χιλής. Αυτό επέτρεψε στο οινοποιείο να παράγει ένα ευρύ φάσμα κρασιών, αναδεικνύοντας τα διαφορετικά τοπία και μικροκλίματα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
Η προέλευση της Cono Sur είναι βαθιά συνδεδεμένη με τους παλαιότερους αμπελώνες Pinot Noir της Χιλής. Το οινοποιείο ήταν το πρώτο στη Χιλή που παρήγαγε Premium Pinot Noir και εξήγαγε αυτή την ποικιλία. Η παραγωγή Pinot Noir υπήρξε η πιο συναρπαστική προσπάθεια της Cono Sur και παραμένει η μόνη ποικιλία που συναντάται σε όλες τις σειρές της. Το Pinot Noir είναι μια ποικιλία πρόκληση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερά κλίματα, με μέτριες θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και καλή έκθεση στον ήλιο. Στη Χιλή, οι κοιλάδες της Καζαμπλάνκα και του Σαν Αντόνιο έχουν αποδειχθεί ιδανικά εδάφη για την ποικιλία αυτή. Οι εν λόγω παράκτιες κοιλάδες, εκτός του ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ωρίμανση των καρπών, ευνοούνται επίσης από τον Ειρηνικό Ωκεανό, και πιο συγκεκριμένα από το ρεύμα Humboldt, ένα ψυχρό ωκεάνιο ρεύμα που μετριάζει τις θερμοκρασίες στις ακτές της Χιλής και είναι ο λόγος για τον οποίο καταφέρνουν να έχουν τις ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του Pinot Noir.
Παρά τις προκλήσεις που αντιπροσωπεύει η καλλιέργεια του Pinot Noir, η Cono Sur ξεκίνησε το “project Pinot Noir” το 1999, με αποστολή να δημιουργήσει το καλύτερο Pinot Noir στη Χιλή: διακριτικό και εκφραστικό, ενσαρκώνει την προέλευσή του από τον Νέο Κόσμο, ενώ οινοποιείται σύμφωνα με την παράδοση της Βουργουνδίας. Στην προσπάθειά της αυτή, η εταιρεία έλαβε καθοδήγηση από τον Martin Prieur, έναν έμπειρο οινοποιό Pinot Noir, ο οποίος παρείχε ανεκτίμητη βοήθεια στην επιλογή των χιλιανών terroirs και συμβουλές για τη βέλτιστη διαχείριση του αμπελώνα.
Η δέσμευση της Cono Sur για βιωσιμότητα έχει αναγνωριστεί με πολυάριθμα βραβεία και πιστοποιήσεις, καθιστώντας την πρότυπο για φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές στον κλάδο του κρασιού.
Συνολικά, το οινοποιείο Cono Sur έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της φήμης της Χιλής ως χώρα παραγωγής κρασιού κορυφαίας ποιότητας. Μέσω της αφοσίωσής του στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, το οινοποιείο έχει γίνει σύμβολο της σύγχρονης χιλιανής οινοποιίας, αποκτώντας ισχυρή απήχηση στους λάτρεις του κρασιού τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.

Η Trinity Wines σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα της. Trinity Wines welcomes you!

Για να συνεχίσετε την περιήγησή σας, παρακαλούμε δηλώστε αν είστε άνω των 18 ετών. To continue browsing, please confirm you are over 18.