Domaine Dugat-Py
Στην κοινότητα του Gevrey-Chambertin, το Domaine Dugat-Py παράγει κάποια από τα πιο ξεχωριστά κρασιά της Βουργουνδίας που οι λάτρεις αυτής της διάσημης οινοπαραγωγικής περιοχής ακολουθούν πιστά σε κάθε σοδειά. Η οικογένεια Dugat έχει τις ρίζες της βαθιά χωμένες μέσα στα «ιερά» εδάφη της περιοχής Gevrey-Chambertin. Από τις αρχές του 17ου αιώνα οι πρόγονοι των Dugat ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Σήμερα, οι 12η και 13η γενιά εκπροσωπούνται επάξια από τον Bernard Dugat και τον γιο του Loïc οι οποίοι βασίζονται στην οικογενειακή παράδοση και την τεχνογνωσία που κληρονόμησαν από αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο των 4 αιώνων με τη γη και τα αμπέλια τους. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αμπελώνων αποτελείται κυρίως από παλαιά κλήματα ενώ από τα 15 εκτάρια αμπελώνων παράγουν 20 διαφορετικά κρασιά από 20 διαφορετικά αμπελοτόπια. Η προσέγγισή τους στην οινοποίηση είναι απλή: Το κρασί, για να είναι καλό, πρέπει να προέρχεται από υγιείς αμπέλια, δυνατά και γερά. Η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι, ως εκ τούτου, μονόδρομος και από το 2003 ο Loïc φροντίζει ώστε όλες οι αμπελουργικές εργασίες και η καλλιέργεια να ακολουθούν το βιοδυναμικό ημερολόγιο. Οι στρεμματικές αποδόσεις χαμηλές, ενώ στο οινοποιείο όλα γίνονται όσο το δυνατόν πιο φυσικά. Δεν πραγματοποιείται προζυμωτική εκχύλιση και συνήθως γίνεται μερική αποβοστρύχωση, με το 50% της ποσότητας να αποτελείται από ολόκληρα τσαμπιά στις κοινοτικές ονομασίες (Village), ποσοστό που ανεβαίνει στο 90% για τα Grands Crus, ανάλογα πάντα με το αμπελοτόπι. Η ωρίμαση πραγματοποιείται σε νέα βαρέλια για τα 1ers και τα Grands Crus ενώ για τις κοινοτικές ονομασίες η χρήση του καινούργιου βαρελιού περιορίζεται στο 50%. Η εξαιρετικά μικρή ποσότητα του Chambertin Grand Cru ωριμάζει σε ένα μικρό βαρέλι που κατασκευάζεται κατά παραγγελία της οικογένειας Dugat, του οποίου το μέγεθος διαφέρει από σοδειά σε σοδειά, ανάλογα με την ποσότητα κάθε χρονιάς.