Giant Steps
Το Giant Steps, που βρίσκεται στην Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα στην κοιλάδα Yarra της Βικτώριας, θεωρείται παγκοσμίως σημείο αναφοράς για τα κρασιά Chardonnay και Pinot Noir από ψυχρές οινοπαραγωγικές ζώνες. Ιδρυτής του, ο Phil Sexton, που δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία τόσο στον οινοποιητικό τομέα όσο και στον τομέα της ζυθοποιίας της Αυστραλίας. Πολυσχιδής προσωπικότητα, αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του 90 να βάλει πλώρη για την παραγωγή κορυφαίων μονοποικιλιακών και Single Vineyards κρασιών από τις πιο ψυχρές περιοχές της Αυστραλίας. Γνώριζε ήδη πως στην Victoria, στο νότιο άκρο της Αυστραλίας, υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για την παραγωγή Pinot Noir και Chardonnay εξαιρετικής καθαρότητας και φινέτσας. Έτσι βρέθηκε στην κοιλάδα Yarra όπου το 1998 ίδρυσε τo οινοποιείο Giant Steps, που το ονόμασε έτσι από το ομώνυμο άλμπουμ του αγαπημένου του μουσικού John Coltrane. Παράλληλα, η ονομασία Giant Steps σηματοδοτούσε και το τεράστιο βήμα που έκανε όταν πούλησε το οινοποιείο του στην περιοχή Margaret River για να μετακομίσει στη Βικτώρια. Επιστρατεύοντας τη βοήθεια του επικεφαλής οινοποιού Steve Flamsteed, ο οποίος εντάχθηκε στο οινοποιείο το 2003 και αργότερα έγινε και συνέταιρος, οι δύο τους ξεκίνησαν να δημιουργούν μια σειρά κρασιών που αντανακλούν τις πολλαπλές πτυχές της κοιλάδας Yarra.
Σήμερα, το οινοποιείο θεωρείται ως ένα από τα πιο προοδευτικά στην Αυστραλία και αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την επιδίωξη της έκφρασης του τόπου. Έχει σχεδιαστεί με μοντέρνο τρόπο ώστε να λειτουργεί με τη ροή της βαρύτητας και ελάχιστη παρέμβαση. Τα κρασιά του συγκαταλέγονται στις πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες από την Αυστραλία και θεωρούνται σημεία αναφοράς για την κοιλάδα Yarra. Για τρία συνεχόμενα χρόνια, το περιοδικό Wine and Spirit Magazine τους έχει ανακηρύξει ως ένα από τα 100 κορυφαία οινοποιεία στον κόσμο, ενώ η εκπληκτική πορεία του Flamsteed επισφραγίστηκε με την ανάδειξή του από το Gourmet Traveller Wine ως οινοποιός της χρονιάς 2016. Αν ποτέ ταξιδέψετε στην περιοχή τους, η επίσκεψη στο Cellar Door, το υπερσύγχρονο κελάρι τους αλλά και εστιατόριο, όπου διενεργούνται συνεχώς γευσιγνωσίες είναι από μόνο της ένα αξιοθέατο, που κανείς οινόφιλος τουρίστας δεν θα έπρεπε να χάσει.
Αυστραλία
Αυστραλία
Αυστραλία