Lucien Le Moine

Η ιστορία των Mounir & Rotem Saouma που βρίσκονται πίσω από τις ετικέτες Lucien Le Moine είναι εντυπωσιακή και όχι τυχαία αποτελεί case study για το οινεμπόριο των κρασιών της Βουργουνδίας. Ο Mounir (που το όνομά του σημαίνει «φωτισμένος» ή κατά το ελληνοπρεπές Φώτης) , Λιβανέζος στην καταγωγή, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε ένα μοναστήρι του Τάγματος του Αγίου Βερνάρδου στην Μέση Ανατολή. Εκεί γνώρισε και ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού. Αφού αποφάσισε να δοθεί ολοκληρωτικά στην οινοποίηση και αφού σπούδασε αμπελουργία και οινολογία στο Montpellier ταξίδεψε στην Καλιφόρνια και σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας και κατέληξε στην Βουργουνδία. Τα κρασιά που παράγουν με τη σύζυγό του Rotem φέρουν την ετικέτα Lucien Le Moine. Αιρετικοί από την αρχή, ασχολούνται εξολοκλήρου και μόνο με αμπελώνες Grands και Premiers Crus. Η θητεία τους στην Βουργουνδία τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε εξαιρετικής ποιότητας κρασιά. Δόγμα τους, να μην τους ανήκει ούτε ένα κομμάτι γης αλλά να επιλέγουν εξαιρετικά κρασιά κάθε χρόνο και να κάνουν το élevage, την ωρίμαση δηλαδή, σε δρύινα βαρέλια. Η παραγωγή τους μόνο 100 βαρέλια. Επιθυμώντας το κάθε βαρέλι να έχει την ύψιστη φροντίδα και την αμέριστη προσοχή τους το ζεύγος Saouma ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με 30.000 φιάλες εξαιρετικών κρασιών. Η διαφοροποίησή τους από άλλους παραγωγούς-négociants της περιοχής είναι στην επιλογή των βαρελιών που χρησιμοποιούν, τα οποία προέρχονται από το σχετικά άγνωστο δάσος Jupilles στην περιοχή Sarthe στην κοιλάδα του Λίγηρα και έχουν μικρόκοκκο, σφικτό πορώδες ξύλο, αλλά και στον σχεδόν μοναστικό τρόπο που αναθρέφονται τα κρασιά τους: παντελής απουσία φωτός, υψηλή υγρασία, με το απαραίτητο batonnage όταν χρειάζεται, απολύτως ελεγχόμενη -σχεδόν μηδαμινή χρήση θειώδους. Η εμφιάλωση γίνεται πάντα μια νύχτα με πανσέληνο, χωρίς επιπρόσθετη κατεργασία, κατευθείαν από τα βαρέλια. Παράγονται το πολύ 3 βαρέλια ανά ονομασία προέλευσης και μοιράζονται εν ριπή οφθαλμού.
O κόσμος του κρασιού λατρεύει τους αιρετικούς παραγωγούς και όσους τολμούν να σκεφτούν διαφορετικά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι κάθε χρόνο λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές από επαγγελματίες όπως η Jancis Robinson και ο Andrew Jefford

“Τα κρασιά μου είναι ιδιαίτερα, πρέπει να σε προειδοποιήσω για να ξέρεις τι θα περιμένεις. Και πρέπει να τα περιμένεις αρκετά. Σου συνιστώ έντονο αερισμό και να τα έχεις ανοίξει τουλάχιστον μια ώρα πριν τα δοκιμάσεις. Κάθε φιάλη είναι διαφορετική. Πίνεις την στιγμή και όχι ένα τυποποιημένο και στυλιζαρισμένο κρασί…”

Η Trinity Wines σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα της. Trinity Wines welcomes you!

Για να συνεχίσετε την περιήγησή σας, παρακαλούμε δηλώστε αν είστε άνω των 18 ετών. To continue browsing, please confirm you are over 18.