Domaine Marquis d´Angerville
Λίγα χιλιόμετρα νότια της Beaune, της οινικής πρωτεύουσας της Βουργουνδίας, το μικρό σε έκταση χωριό Volnay, ένα από τα ομορφότερα της Côte de Beaune, περικυκλωμένο από αμπελώνες, λάμπει -παρά το μικρό του μέγεθος- στο παγκόσμιο οινικό στερέωμα, χάρη στα διάσημα κρασιά του. Κρασιά που φημίζονται για την αρωματική τους πολυπλοκότητα, την εκφραστικότητά τους, τη φινέτσα και την βελούδινη υφή τους. Ένας από τους σπουδαίους παραγωγούς του Volnay είναι αναμφισβήτητα το Domaine d´Angerville που ανήκει εδώ και 200 χρόνια στην ίδια οικογένεια, με αμπελώνες στα διάσημα τοπωνύμια της περιοχής, ανάμεσά τους και το Monopole Clos des Ducs που ανήκε -όπως το λέει και τ’ όνομά του- στους Δούκες της Βουργουνδίας. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του κτήματος, ο Guillaume d´Angerville, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση με την ίδια αφοσίωση στην ποιότητα και την αυθεντικότητα που είχε κι ο πατέρας του Jacques, ο οποίος ήταν για πάνω από 50 χρόνια ο πρεσβευτής των Volnay αλλά και ο άνθρωπος-συνώνυμο των φινετσάτων αυτών κρασιών. Φιλοσοφία του Jacques, ο μινιμαλισμός. Χωρίς φανφαρονισμούς και περιττές φιοριτούρες, παρήγαγε κρασιά με καθαρή έκφραση του terroir βασισμένος στα εκπληκτικά αμπελοτόπια του Κτήματος και στον κλώνο Pinot Noir d΄Angerville όπως ονόμαζε τα Pinot Noirs των αμπελώνων του. Στο ίδιο πνεύμα, ο γιος του Guillaume συνεχίζει την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών που αντανακλούν το terroir τους. Η φιλοσοφία του βρίσκεται στη διαφύλαξη της υγείας των αμπελώνων και του εδάφους και στην ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης επέμβασης, όσο γίνεται, κατά την παραγωγή των κρασιών ώστε να εκφράζουν ανεμπόδιστα την ξεχωριστή τους καταγωγή. Για το λόγο αυτό έχει υιοθετήσει τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας και όλες οι εργασίες στο αμπέλι και τη γη γίνονται με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο. Ο τρύγος πραγματοποιείται με τη μέγιστη φροντίδα και με αυστηρή επιλογών των ραγών ενώ γίνεται αποβοστρύχωση όλης της ποσότητας. Η ζύμωση πραγματοποιείται με φυσικές ζύμες μετά από μια μικρής διάρκειας προζυμωτικής κρυοεκχύλισης. Το νέο κρασί μπαίνει για ωρίμαση σε νέα και χρησιμοποιημένα βαρέλια το ποσοστό των οποίων ποικίλει ανάλογα πάντα με τα χαρακτηριστικά της κάθε σοδειάς. Συνήθως το ποσοστό των νέων βαρελιών είναι στο 20% για τα Premiers Crus. Αυτό ακριβώς το χαμηλό ποσοστό νέας δρυός είναι μία από τις επιλογές του d´Angerville που δίνει κρασιά την εξαιρετική κομψότητα, φινέτσα και φρεσκάδα τους. Τα κρασιά παραμένουν στα βαρέλια από 12 έως 18 μήνες, πάντα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σοδειάς και η εμφιάλωση γίνεται χωρίς φιλτράρισμα.
Cote de Beaune
Cote de Beaune
Cote de Beaune
Cote de Beaune
Cote de Beaune
Cote de Beaune
Cote de Beaune
Cote de Beaune