Fronsac, Canon-Fronsac / Primeurs 2023

Fronsac, Canon-Fronsac

Fronsac, Canon Fronsac

Το Fronsac βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης του Μπορντό, κοντά στην πόλη Libourne. Είναι μία από τις “δορυφορικές” ονομασίες του Μπορντό, γνωστή για την παραγωγή ερυθρών οίνων υψηλής ποιότητας.
Το terroir του Fronsac χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα αργιλωδών και ασβεστολιθικών εδαφών, ενώ σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν επίσης χαλίκια και άμμος. Αυτή η ποικιλόμορφη σύνθεση του εδάφους συμβάλλει στην πολυπλοκότητα και τη δομή των κρασιών Fronsac, παρέχοντας καλή αποστράγγιση και προσδίδοντας μοναδικά ορυκτά χαρακτηριστικά στα σταφύλια.
Οι κύριες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στο Fronsac είναι το Merlot και το Cabernet Franc, με το Merlot να κυριαρχεί συνήθως στα χαρμάνια. Αυτά τα σταφύλια ευδοκιμούν στο terroir της ονομασίας, παράγοντας κρασιά με ώριμες γεύσεις φρούτων, εύπλαστες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα.
Τα κρασιά Fronsac είναι γνωστά για την προσιτότητα και την ευελιξία τους. Συχνά παρουσιάζουν αρώματα και γεύσεις μαύρων φρούτων, όπως δαμάσκηνο και βατόμουρο, μαζί με νότες μπαχαρικών, γης και λουλουδένιες αποχρώσεις. Τα κρασιά Fronsac είναι γενικά πιο προσιτά στα νιάτα τους σε σύγκριση με ορισμένες από τις πιο διάσημες ονομασίες του Μπορντό, καθιστώντας τα ιδανικά τόσο για καθημερινή απόλαυση όσο και για αποθήκευση σε κελάρια.

Το Canon Fronsac είναι μια μικρότερη ονομασία που βρίσκεται δίπλα στο Fronsac, με παρόμοιο terroir και παρόμοιες ποικιλίες σταφυλιών. Είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας και αξίας.
Όπως και στο Fronsac, στο Canon Fronsac καλλιεργούνται κυρίως Merlot και Cabernet Franc. Αυτές οι ποικιλίες ευδοκιμούν στο terroir της ονομασίας, παράγοντας κρασιά με συμπυκνωμένες γεύσεις φρούτων, σταθερές τανίνες και εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης.
Τα κρασιά Canon Fronsac φημίζονται για το βάθος, την πολυπλοκότητα και την αντοχή τους στην παλαίωση. Απαιτούν συνήθως κάποια παλαίωση για να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους, αλλά μπορούν να ανταμείψουν την υπομονή με εξαιρετική πολυπλοκότητα και κομψότητα.