Pessac-Leognan / Primeurs 2023

pessac leognan

Pessac-Léognan

Η ονομασία προέλευσης Pessac-Léognan είναι η πιο κοντινή στην πόλη του Bordeaux, με τα αμπέλια να βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια της κοινότητας του Pessac! Είναι η πατρίδα του πρωτοκλασσάτου Château Haut-Brion που θεωρείται ο πρωτοπόρος ιστορικός Οίκος ο οποίος “άνοιξε” τον δρόμο προς την Αγγλία με τα κρασιά του να εξάγονται ήδη εκεί από τον 17ο αιώνα και πρωτύτερα.
Η περιοχή των Graves όπου βρίσκεται η ονομασία προέλευσης Pessac-Léognan, έχει χσρακτηριστικά εδάφη με χαλίκια (εξ ου και το όνομα Graves), με αμμο-αργιλώδη και ασβεστολιθικά κομμάτια. Αυτή η ποικιλόμορφη σύνθεση του εδάφους σε συνδυασμό με την επίδραση του κοντινού ποταμού Garonne, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια τόσο ερυθρών όσο και λευκών ποικιλιών σταφυλιών. Το χαλικώδες έδαφος παρέχει άριστη αποστράγγιση, ενώ η εγγύτητα στο νερό συμβάλλει στη συγκράτηση των θερμοκρασιών, προωθώντας την ωρίμανση των σταφυλιών. Έτσι, το Pessac-Léognan είναι γνωστό για την παραγωγή ερυθρών και λευκών οίνων εξαιρετικής ποιότητας. Τα ερυθρά κρασιά συνήθως παράγονται από Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc και Petit Verdot, ενώ τα λευκά κρασιά περιλαμβάνουν κυρίως Sauvignon Blanc και Sémillon. Αυτές οι ποικιλίες σταφυλιών ευδοκιμούν στο terroir της ονομασίας, παράγοντας κρασιά με πολυπλοκότητα, ισορροπία και χαρακτήρα.
Τα ερυθρά κρασιά από το Pessac-Léognan είναι γνωστά για την κομψότητα, τη δομή και την αντοχή τους στον χρόνο. Όσο για τα λευκά τους κρασιά φημίζονται για την αρωματική τους ένταση, με γεύσεις εσπεριδοειδών, πυρηνόκαρπων και τροπικών φρούτων, μαζί με ζωηρή οξύτητα και ορυκτό χαρακτήρα.
Το Pessac-Léognan καθιερώθηκε ως ονομασία το 1987 και πολλά από τα châteaux του είχαν προηγουμένως ταξινομηθεί στην κατάταξη των Graves του 1959. Αυτά τα châteaux συνεχίζουν μέχρι σήμερα να παράγουν κρασιά που αντανακλούν το μοναδικό terroir του Pessac-Léognan και διατηρούν τη φήμη της ονομασίας για αριστεία.