Navitas Winery

Η λατινική λέξη Navitas σημαίνει ενέργεια, γέννηση, δημιουργία και ζήλο. Το νέο εγχείρημα της νεαρής Μαρίας Δημητριάδη-Τσάνταλη ήρθε για να προσφέρει ποιότητα, όραμα και ουσία με κρασιά που όλα προέρχονται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και αναδεικνύουν το terroir του Ολύμπου. Το όνομα ήρθε και έδεσε τόσο με την ενέργεια του Ολύμπου που δεσπόζει στον αμπελώνα, όσο και με τις αξίες που διέπουν τη δουλειά του νέου οινοποιείου. Βάση της προσπάθειας της Μαρίας Δημητριάδη αποτέλεσε ο αμπελώνας που άνηκε στην οικογένεια από την πλευρά του πατέρα της, στο Λιτόχωρο Πιερίας. Ο αμπελώνας έχει συνολική έκταση 160 περίπου στρεμμάτων. Αποτελείται από τρία αυτόνομα αμπελοτόπια 20, 40 και 60 στρεμμάτων, με το υψηλότερο σημείο να φτάνει σχεδόν στα 400 μέτρα υψόμετρο.
Ο Όλυμπος από τη μια μεριά, τα Πιέρια Όρη στα δυτικά και η θάλασσα του Αιγαίου στα ανατολικά, σε ακτίνα περίπου 3 χλμ., διαμορφώνουν το ιδιαίτερο τοπικό οικοσύστημα και τις κλιματολογικές συνθήκες στις οποίες η αμπελοκαλλιέργεια αναπτύσσεται και δίνει ξεχωριστά κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ( ΠΓΕ). Στον αμπελώνα των 160 στρεμμάτων, υπήρχαν φυτεμένες πολλές ποικιλίες, γηγενείς και διεθνείς (Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο, Chardonnay, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Μοσχάτο κλπ), όλα καλλιεργημένα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα είναι σε διαδικασία νέων φυτεύσεων και αναμπελώσεων, με σχέδιο να ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια. Στόχος είναι, τόσο η προσθήκη νέων ποικιλιών (Φωκιανό, Βιδιανό κα), όσο και η ενίσχυση υπαρχουσών ποικιλιών (πχ Ξινόμαυρο, Grenache Rouge κα).
Σε κοντινή απόσταση από τον αμπελώνα βρίσκεται το οινοποιείο, σε ένα κτήριο λιτό και λειτουργικό. Παράλληλα με τις κλασικές ανοξείδωτες δεξαμενές και τα βαρέλια από γαλλική δρυ, χρησιμοποιούνται πήλινοι αμφορείς και τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα τουλίπας.

Οινολόγος της Navitas είναι ο Γρηγόρης Σωτηριάδης, επίσης νέος σε ηλικία και με ανήσυχο πνεύμα. Μάλιστα ο κ. Σωτηριάδης έχει αναφερθεί στην πολύτιμη συμβουλευτική συμβολή του  Κυριάκου Κυνηγόπουλου (οινολόγος, ιδιοκτήτης του εργαστηρίου Bourgoundia) και του συνεργάτη του Γρηγόρη Σκοπελίτη.

Στο οινοποιείο ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη διαχείριση των φυσικών πόρων, ως μέρος της γενικότερης ολιστικής φιλοσοφίας προς τη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη.

 

Η Trinity Wines σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα της. Trinity Wines welcomes you!

Για να συνεχίσετε την περιήγησή σας, παρακαλούμε δηλώστε αν είστε άνω των 18 ετών. To continue browsing, please confirm you are over 18.