Ένα μοναδικό στο είδος του νερό που έχουν αγκαλιάσει διάσημοι σεφ κορυφαίων εστιατορίων βραβευμένων με αστέρια Michelin ανά τον κόσμο, που βρίσκεται στις προτιμήσεις του διαγωνισμού Bocuse d’ Or ενώ το βρίσκεις, φυσικά, και στον τομέα πολυτελών ξενοδοχείων και εστίασης της Νορβηγίας. Δεν είναι τυχαία η αναγνώρισή του από τους κορυφαίους ανθρώπους της γεύσης παγκοσμίως.

EIRA, ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΝΕΡΟ ΤΩΝ ΦΙΟΡΔ

Τόπος γέννησής του, η πηγή Eira, στο Eresfjord όπου με βοήθεια την βαρύτητα και τον χρόνο, τα δύο πανάρχαια συστατικά, παράγεται αυτό το εκπληκτικής διαύγειας φυσικό νερό που έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο αγνά φυσικά πόσιμα νερά στον κόσμο. Στο Ερεσφιορδ συναντά κανείς μια ομορφιά θαρρείς βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής. Το απίθανο πράσινο τοπίο, τα πανύψηλα βουνά που υψώνονται προς τον ουρανό, το κρύο, πεντακάθαρο νερό του ποταμού που αντανακλά τον ουρανό, όλα σε μαγεύουν. Ο άνεμος θροΐζει ανάμεσα στα δέντρα και τους λόφους, δημιουργώντας κύματα στο ποτάμι και ξεσηκώνοντας τις αισθήσεις. Εκεί, στα 1500 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, βρίσκεται η πηγή.

Το Eira ξεχωρίζει ανάμεσα στα κορυφαία νερά του πλανήτη. Οι εκθέσεις ποιότητας της νορβηγικής γεωλογικής υπηρεσίας είναι σταθερά εξαιρετικές. Αυτή η μοναδικότητα, η εξαιρετική γεύση και το χρώμα, είναι το ιδανικό πάντρεμα για κάθε γαστριμαργική εμπειρία, από ένα καλό δείπνο σε συνδυασμό με κρασί, μέχρι το πρώτο δροσιστικό ποτήρι το πρωί. Το Eresfjord είναι ένα από τα πολλά εντυπωσιακά φιόρδ της Νορβηγίας και το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του Eira προέρχεται από τον πυθμένα μιας χαράδρας βάθους σαράντα μέτρων. Από τότε που τα στρώματα πάγου υποχώρησαν πριν από 10.000 χρόνια, η χαράδρα έχει απαλλαγεί εντελώς από τη βλάστηση, αποτελούμενη αντ’ αυτού από στρώματα επί στρωμάτων εξαιρετικά σκληρού βράχου.
Σχεδόν δύο μήνες απαιτούνται για να κατέβει το νερό Eira από την πηγή του, αφού στάζει αργά μέσα από πολλά στρώματα quartz που λειτουργούν σαν φυσικό φίλτρο. Στη διαδρομή του δεν περνά καθόλου από χώμα ή οργανικό υλικό. Έτσι, όταν φτάσει είναι ένα υγρό θαύμα καθαρότητας! Εμφιαλώνεται κατευθείαν από την πηγή, αφιλτράριστο, για να διατηρήσει τις ιδιαίτερες ιδιότητές του. Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις της Eira λειτουργούν αποκλειστικά με υδροηλεκτρική ενέργεια, υπάρχει αμελητέο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Εκπληκτικά αναζωογονητικό και πεντακάθαρο, το Eira είναι μια αποκάλυψη, ένα από τα καθαρότερα νερά του πλανήτη, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της ιστορίας και της ομορφιάς, του χρόνου και της φύσης. Οι κομψές φιάλες του αντανακλούν την ομορφιά του τοπίου απ’ όπου προέρχονται ενώ η νοστιμιά και η εκπληκτική καθαρότητα του νερού αποτελούν σχεδόν μονόδρομο για τα κορυφαία εστιατόρια.